Utomhusporträtt av Linda Andersson Burnett

Foto: Erik Thor/SUA

Om Lindas forskning

När forskare tar hjälp av allmänheten för att exempelvis övervaka förändringar i fågelpopulationer eller kartlägga plastföroreningar längst med kusterna kallas det medborgarforskning. Även om termen ”medborgarforskning” är ny, så har amatörers aktiva deltagande i skapandet av vetenskaplig kunskap en lång och viktig historia. Min forskning undersöker hur vetenskap utvecklades genom samarbeten mellan universitet, museer och lekmän under 1700- och 1800-talen. Jag studerar bland annat en inflytelserik svensk-brittiska tradition med vetenskapliga instruktioner. Instruktionerna konstruerades för att instruera lekmän i hur den naturliga världen skulle samlas in och registreras, och därigenom ville man både uppmuntra och kontrollera medborgarforskningen. Min forskning tar sig an frågor som: Varför och hur upprättades och spreds instruktioner? Varför ville människor från olika samhällsskikt arbeta med instruktioner? Hur interagerade forskare, museer och amatörer och hur förändrades medborgarforskningen under 1700- och 1800-talen?

Nedladdningsbara bilder

AnderssonBurnettLinda_fotoErikThor_DSC_2807_hires

Foto: Erik Thor/SUA

Ladda ned
Wallenberg Academy Fellows

Foto: Markus Marcetic

Ladda ned

Kort fakta om Linda

Född: 1980
Intressen: Familjen och vänner, gamla böcker, vinylskivor, promenader, skotsk gin och katten Morris.
Övrigt: Jag har studerat och arbetat i Skottland. Jag försöker så ofta som möjligt att besöka arkiv, vänner och familj i Edinburgh, Glasgow och Hebriderna.

Jag är ledamot i Sveriges unga akademi då jag vill engagera mig i frågor kring internationaliseringen av svenska universitet. Jag vill verka för en internationalisering som både ökar svenska forskares mobilitet och som gör det lättare för unga utländska forskare att etablera sig i Sverige. Jag ser också fram emot att stödja och uppmuntra nästa generation unga forskare.

Mer om Linda

Vulputate arcu eu facilisis dignissim id dui. Posuere elementum convallis diam mauris non sed neque. Ultricies justo metus egestas euismod tortor. Libero arcu auctor tellus congue. Arcu ac euismod.

  • Maecenas imperdiet sed enim fermentum
  • Aliquam morbi sapien montes morbi metus
  • Libero ut cursus. Sed vel aliquam posuere

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Orci libero integer lacinia integer

Elit mattis vel morbi in pellentesque

Akademiaktivitet

Inga inlägg hittades

Publikationer

Inga inlägg hittades